top of page
Julie Van Achter

De ultieme vragenlijst om elkaar (nóg beter) te leren kennen

Het afgelopen anderhalf jaar was small talk in de kopieerruimte, aan het koffieapparaat of in de aula minder aan de orde. Door het gebrek aan sociale contacten hebben we wederom ingezien hoe belangrijk menselijk contact is voor onze mentale gezondheid. Bovendien lijken mensen steeds weer meer behoefte te hebben aan diepgaande communicatie en gesprekken die verder gaan dan "çava?" of "wat een schijtweer". Daarom geven we in deze blogpost graag een paar handvaten voor broodnodige 'big talk'.


twee vrouwen die praten

Wat zegt de psychologie?


Hoewel het soms fijn is om het over koetjes en kalfjes te hebben, kunnen we pas écht een band met iemand opbouwen als we ons kwetsbaar opstellen en zaken met elkaar delen die we niet elke dag van de daken schreeuwen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie uit 1995, waarin verschillende psychologen testten of twee vreemden zich verbonden voelden met elkaar na een serie persoonlijke vragen.


De onderzoekers stelden 36 vragen op in 3 sets, waarbij elke set steeds dieper zou graven in de persoonlijke wereld van de ander. Wat bleek? Je kunt het al raden: de paren die aan de slag gingen met deze vragenlijst rapporteerden een veel hoger gevoel van intimiteit en verbondenheid, dan de paren die enkel over koetjes en kalfjes mochten praten. Volgens de psychologen komt dat doordat deze oefening mensen forceert om zich veel sneller kwetsbaar op te stellen dan ze normaal gezien zouden doen bij iemand die ze net kennen. En laat aanhoudende, steeds diepgaandere, wederkerige en persoonlijke zelfonthulling net dátgene zijn dat volgens de psychologie zorgt voor de ontwikkeling van hechte relaties.


Een decennium later verscheen er een column in The New York Times, genaamd ‘To fall in love with anyone, do this’. Daarin beschrijft Mandy Len Catron hoe zij, met het nodige scepticisme, de vragenlijst met 36 vragen uitprobeerde en op die manier verliefd werd op een vreemde in een labo.



In een mum van tijd ging het artikel viraal en heel wat mensen probeerden de vragenlijst uit. Op het internet zijn er dan ook immens veel verhalen over te vinden, want zeg nu zelf: wie houdt er niet van een beetje wetenschappelijke romantiek?



Wow, this shit's deep


Hoewel mensen al met elkaar omgaan sinds de tijd van grotten, mammoets en stenen knuppels, is er door de eeuwen heen heel wat veranderd in onze manier van communiceren. De komst van technologie zorgde voor een versnelling in communicatie. Tegenwoordig moeten we niet meer wachten op een brief van overzee en zijn we niet geneigd om dagenlang na te denken over het perfecte antwoord. Bovendien zorgen telefoons en sociale media voor constante afleiding en hebben we met z'n allen de aandachtspanne gekregen van een pinda. Alles is zodanig snel en druk, dat onze communicatie ook steeds sneller moet. Volgens linguïsten práten we zelfs op een sneller tempo dan pakweg 100 jaar geleden!


Mensen worden steeds vermoeider in onze snelle maatschappij. Denk maar aan de vele burn-outs die als paddenstoelen uit de grond schieten. Daarom gaan we naarstig op zoek naar allerlei manieren om opnieuw rust en diepgang te ervaren. We zoeken de natuur op, maken lange wandelingen en in plaats van te chatten houden we weer lange telefoongesprekken of sturen elkaar voice memo's, kaarten en oldskool brieven. Ook vragenkaartjes en reflectie dagboeken, zoals die van Vertellis of We are not really strangers, worden steeds populairder en zijn de moeite waard om uit te proberen!


Om jullie wat op gang te helpen, verzamelden wij alvast onze favoriete vragen uit allerlei kaartjes, dagboeken én uiteraard ook uit de fameuze vragenlijst van de Amerikaanse psychologen. Met wie ga jij het gesprek aan?


  1. Welke uitdaging ben je recent aangegaan en wat waren de gevolgen daarvan?

  2. Wie inspireert jou en waarom? Hoe zou je meer van deze persoon kunnen leren?

  3. Wat was het mooiste compliment dat je ooit hebt ontvangen?

  4. Wat was de moeilijkste beslissing die je ooit hebt moeten nemen en waarom?

  5. Hoe wil je herinnerd worden?

  6. Deel een persoonlijk probleem en vraag je gesprekspartner om advies. Gesprekspartner: waarom zou die dit probleem gekozen hebben en hoe denk jij dat die zich bij dit probleem voelt?

  7. Hoe ziet jouw 'perfecte' dag eruit?

  8. Wat doe je wanneer je gestresst bent? Helpt dat?

  9. Deel om de beurt 5 niet voor de hand liggende karakteristieken die je waardeert aan je gesprekspartner.

  10. Wie had je nog wat willen vragen of zeggen?

  11. Wat heb je van je ouders/opvoeders geleerd waar je dankbaar voor bent?

  12. Wat zou de titel zijn van je biografie?

  13. Als jouw lichaam zou kunnen praten, wat zou het zeggen?

  14. Neem 4 minuten de tijd om je levensverhaal te vertellen in zoveel mogelijk details.

  15. Wat laat jij los?

  16. Wat moet iemand van jou weten die goede vrienden met jou wil worden?

  17. Als jij morgen wakker zou kunnen worden met een nieuwe kwaliteit of vaardigheid, welke zou dat dan zijn?

  18. Wat voor energie straal jij uit volgens jezelf en/of anderen en is dat de energie die je wilt uitstralen?

  19. Benoem 3 dingen die jij en je gesprekspartner gemeenschappelijk lijken te hebben.

  20. Op welke eigenschap of vaardigheid van jezelf kun je altijd bouwen en vertrouwen?

  21. Hoe is jouw band met je familie?

  22. Heb je het gevoel dat jouw jeugd anders verliep dan bij anderen? (warmer, killer,...)

  23. Wanneer heb je voor het laatst gehuild in het bijzijn van iemand anders? En alleen?

  24. Welke rol speelt vriendschap, liefde en affectie in je leven?

  25. Wat staat er bovenaan je bucket list?

  26. Als een glazen bol je de waarheid zou kunnen vertellen over jezelf, je leven, de toekomst of eender wat, wat zou je dan willen weten?

  27. Wat is je dierbaarste herinnering?

  28. Is er iets waarvan je al langer droomt om te doen? Waarom heb je dat nog niet gedaan?

  29. Stel dat je huis met al je bezittingen erin in brand zou staan. Nadat je je geliefden en huisdieren hebt gered, heb je nog tijd om 1 item uit de brand te halen. Wat zou dat zijn?

  30. Doe 3 ‘wij’ uitspraken. Bv: ‘wij zitten beiden in deze ruimte en voelen ons…’


Volg jij Mentaal Kabaal al op Facebook en Instagram?






Recent Posts

See All
bottom of page