top of page

Non-fictie: 3 toppers om jouw geest te verruimen

Lezen en herfst. Is er een duo dat elkaar beter aanvult dan deze twee? Wij twijfelen eraan. Wat kan het lezen van een boek op de bank, onder een dekentje en vergezeld van een kop warme koffie, overtreffen? Weinig wat ons betreft, want boeken over magiërs, vluchtige romances en spooky gebeurtenissen staan ons toe weg te dromen uit de realiteit. Toch lijken we bij het uitkiezen van een boek vaak een specifieke categorie (onterecht!) te vergeten, zijnde non-fictie. Het zorgt ervoor dat we maar al te vaak de geweldige combinatie van mentale gezondheid en non-fictie mislopen... En eerlijk? Da's ronduit zonde!

Non-fictie boeken worden vaak aanzien als té vanalles-wat en blijven daarom vaker liggen wanneer we op zoek zijn naar een leuk leesobject of machtig manuscript. Toch heeft het verorberen van dit genre in het algemeen zeker voordelen. Zo heeft het lezen van non-fictie, omdat je het leest om een verhaal te begrijpen of kennis op te doen, tot gevolg dat je objectiever leest waardoor je concentratie en focus verbetert. Daarnaast geven non-fictieve verhalen je nieuwe inzichten en kennis en serveren ze je echte levenslessen wat zorgt voor een andere kijk op bepaalde dingen. En zeg nu zelf: wat zorgt voor een beter begrip van dingen dan levensechte ervaringen en gebeurtenissen?

Wat betreft mentale gezondheid lijkt non-fictie dus zeker opportuun om lezers van dat soort ervaringen en kennis te voorzien. Dat is ook hoe Natasha Devon, schrijfster van A Beginner’s Guide to Being Mental: An A-Z, het beschreef tijdens een panelgesprek in 2018. Volgens haar “is mentale gezondheid onzichtbaar, maar geven boeken ons de kans om het te beschrijven”. Exáct omwille van die reden delen wij vandaag enkele non-fictie boeken over mentale gezondheid met jullie! Lees dus lekker verder en vind de lucky one die op een gezellige herfstdag op jouw schoot mag rusten.

REASONS TO STAY ALIVE – Matt Haig


Bij Mentaal Kabaal zijn we niet vies van een bestseller. En dat al helemaal niet wanneer die bestseller zijn gouden plek waard lijkt te zijn. In Reasons to stay alive neemt Matt ons mee op zijn tocht doorheen depressie zonder een enkel aspect uit de weg te gaan. Hij geeft ons inkijk in zijn donkere gedachten en nog donkerdere momenten met steevast een spontane touch en af en toe zelfs een vleugje humor. Mooi vinden wij, want het zorgt ervoor dat een mentale ziekte, waarover nog heel wat vooroordelen bestaan, toegankelijker wordt voor het grote publiek. Los daarvan creëert hij met dit boek een sfeer waarin mensen met depressie, of eender welk mentaal kabaal, zich begrepen voelen. Misschien zelfs nog belangrijker: Haig toont dat je nooit alleen bent en dat er achter de wolken altijd een streepje zonneschijn verscholen zit. Een fantastisch boek voor mensen die het moeilijk hebben of hadden, mensen die meer willen leren over depressie of mogelijks nog ietwat sceptisch staan tegenover het belang van mentale gezondheid.


Hieronder een prachtig fragment uit het boek:

“When you are very depressed or anxious – unable to leave the house or the sofa or to think of anything but the depression – it can be unbearably hard. Bad days come in degrees. They are all not equally bad. And the really bad ones, though horrible to live through, are useful for later. You store them up. A bank of bad days. The day you had to run out of the supermarket. The day you were so depressed your tongue wouldn’t move. The day you made your parents cry. The day you nearly threw yourself off a cliff. So if you are having another bad day you can say: Well this feels bad, but there have been worse. And even when you can think of no worse day – when the one you are living is the very worst there has ever been – you at least know the bank exists and that you have made a deposit.” (P. 50)

LEVEN MET HOOGGEVOELIGHEID – Susan Marletta Hart



Een ietwat specifieker, maar daarom absoluut niet minder waardevol, boek. In Leven met hooggevoeligheid geeft Susan uitleg over hooggevoeligheid en waarom het niet steeds een vloek hoeft te zijn. Het boek bevat daarnaast een waaier aan nuttige tips over hoe om te gaan met hoogsensitiviteit. Los van het feit dat deze tips nuttig zijn voor hoogsensitieve personen, zijn zij ook uitermate handig voor niet-HSP’ers aangezien de focus vaak ligt op het brengen van rust in het hoofd en lichaam. Daarnaast helpt het boek om hoogsensitiviteit beter te begrijpen, wat versterkt wordt door de aanwezige stukjes uit interviews met HSP’ers. Susan creëert een open sfeer in haar boek, deelt waardevolle inzichten aangevuld met levensechte ervaringen en maakt dat hoogsensitiviteit in haar boek niet langer een hoax, verzinsel of twijfelachtig fenomeen is.

Een mooi stukje wijsheid uit het boek:

“Ons lichaam maakt ons voortdurend duidelijk wat goed voor ons is, maar als we niet de tijd nemen er goed naar te luisteren, raken we ervan vervreemd.” (P. 46)



DE KUNST VAN HET ONGELUKKIG ZIJN - Dirk De Wachter



Gerenommeerd psychiater Dirk De Wachter legt in dit boek uit waarom het normaal is om ongelukkig te zijn in de maatschappij zoals die er vandaag uitziet en kaart aan hoe deze ongelukkig zijn in se niet echt accepteert. Met zijn inzichten weerlegt De Wachter het huidige, bestaande beeld over hoe we geacht worden altijd gelukkig te zijn en hoe er verwacht wordt dat we steeds een lach op ons gezicht hebben. Een belangrijk inzicht omdat het ongelukkig zijn toegankelijker maakt en ervoor zorgt dat we minder snel een masker opzetten wanneer we even niet (kunnen) voldoen aan the happy image. Zijn inzichten maken het comfortabeler volledig onszelf te kunnen zijn omdat we het gevoel krijgen dat we bepaalde emoties niet langer hoeven te verbergen. De kunst van het ongelukkig zijn haalt de abnormaliteit van en het taboe rond ongelukkig zijn eindelijk weg en daar zijn we maar wat blij om!


Dirk De Wachter leert ons waar het om draait:


"Streven naar het geluk als levensdoel is een vergissing. Streven naar zin en betekenis, daarentegen, is waar het leven om draait. Proberen te zorgen voor anderen in de ruime zin van het woord, geeft een voldaan, ja, zelfs gelukkig gevoel. Compleet altruïstisch is dit opmerkzaam zijn voor het ongeluk van een ander dus niet, je wordt er zelf ook beter van." (P.86)



Heb jij al jouw series op Netflix uit en al jouw boeken in je boekenkast al verslonden? Ben je op zoek naar een boek met échte verhalen waaruit je bovendien iets kan leren? Dan zijn bovenstaande boeken zeker een aanrader. Voor andere non-ficties over mentale gezondheid kan je ook bestsellerlijsten zoals die van bol.com of Standaard Boekhandel leegplunderen. Wij wensen je alvast veel (lees)plezier!

141 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page