top of page

5 podcasts om de herfst mee door te komen

Deze week zeiden we gedag tegen de zomer en hallo tegen de kou. De eerste herfstdruppels voelden we al neerstrijken op ons gezicht en voor de meesten van ons was dat het bittere besef dat het niet lang meer zal duren voordat ook de ijspegels weer aan ons neus zullen hangen. Tegelijkertijd heeft die kou ook wel iets lekker knus, omdat we allemaal weten wat dat betekent: met je onesie aan op de bank genieten van een kop Pickwick winterthee, begrafen onder 36 fleecedekens en omringd door 100 kaarsjes, terwijl de verwarming op Ibiza-stand staat.


Om de pijn van de herfst- en wintermaanden wat te verzachten wil Mentaal Kabaal de komende komende periode extra inzetten op de rubriek Tips & Inspiratie om jou te verwennen met tips en recensies over de beste boeken, de vetste muziek, de boeiendste documentaires en allerlei andere dingen waarvan wij denken dat de hele wereld die gezien, gelezen, gehoord, geluisterd of bezocht moet hebben. Alles staat in het thema van mentale gezondheid en mocht jij ideeën hebben over welke tips binnen dat thema wij absoluut niet onbesproken mogen laten, laat dan een reactie achter onder deze post of neem contact op via onze Instagrampagina.


Deze week beginnen we met een paar pareltjes van podcasts. Hieronder het overzicht:

1. No feeling is final


Honor Eastly is schrijver, oprichter van The Big Feels Club (waar tevens ook een podcast over is verschenen) en is zoals ze het zelf omschrijft een “professional feeler of feelings”. In haar podcast No feeling is final neemt ze je mee in haar achtbaan van gedachten en angsten. Ze vertelt over hoe het is om niet meer te willen leven en haar tijd in opname. Ze geeft uitleg over de gedachten in haar hoofd die haar soms tot uitersten drijven, maar geeft ook inzicht over hoe je daarmee als vriend, partner, kind of ouder mee om kunt gaan.


Honor hield jarenlang dagboeken bij en sprak spraakberichten in op de momenten waarop ze het diepst in de put zat. Deze opnames en dagboekfragmenten vormen de basis van de 6-delige podcastserie. De omschrijving klinkt misschien in eerste instantie als heftige shit, maar zodra je de eerste paar minuten hebt afgespeeld kom je al snel tot de ontdekking dat Honor naast een mentaal rugzakje ook een behoorlijke koffer vol humor met zich meedraagt, wat haar verhaal toegankelijk maakt voor iedereen die simpelweg geïnteresseerd is in dit onderwerp.




2. Van twee kanten

Een podcast die een kijkje geeft in de relaties van anderen… need I say more? Met deze eerste zin denk ik dat de meesten van ons wel zijn warmgedraaid om zo dadelijk de eerste aflevering af te spelen. Maar laat me het even afmaken, want Van twee kanten gaat verder dan over de schutting kijken bij anderen.

De podcast is gemaakt door Corine Koole, bij sommigen misschien bekend als de schrijfster van De zeven wetten van de liefde of als de journalist van de rubriek Lust & Liefde van de Volkskrant. In haar podcast Van twee kanten houdt ze zich wederom bezig met de liefde en interviewt ze in iedere aflevering twee geliefden over een heftige gebeurtenis uit hun leven. Dat kunnen verhalen zijn over ziekte en verlies, maar ook over de maakbaarheid van het leven en geboren zijn in het verkeerde lichaam. Het mooie van deze podcast is dat het heel veel verschillende problematieken aanhaalt. Zo worden ook de effecten op relaties besproken wanneer bijvoorbeeld je partner of je kind kampt met psychische problemen. Soms leerzaam, soms emotioneel, maar stuk voor stuk afleveringen die je bijblijven.



3. The Heart

Podcasts series zijn er te vinden in allerlei varianten: van droge informatieve talk shows tot sensationele true crimes. Maar tussen het gigantische aanbod aan geklets, vinden we af en toe een pareltje. Zo ook The Heart, een reeks van mini-series die ons eraan herinnert dat podcasts ook een vorm van kunst kunnen zijn. Heel kort samengevat vormen liefde, intimiteit en menselijkheid de rode draad van elk seizoen. De afleveringen worden gehost door Kaitlin Prest die samen met haar podcast crew de beste verhalen over “al het onzichtbare wat er tussen mensen plaatsvindt” maakt. Er komen verhalen langs over onder andere non-binariteit en non-traditionele relaties waarbij ze — net als wij — onderwerpen bespreekbaar willen maken en taboes proberen te doorbreken. In de serie Pansy wordt mannelijkheid aan de kaak gesteld en in de aflevering Meat uit de serie Bodies vertelt Jonathan Zenti op humoristische, maar zeer poëtische wijze over zijn complexe relatie met zijn eigen (volgens hem) te dikke lichaam.




4. Verstrikt

Het kan goed zijn dat je hem al kent. Toen deze podcast eind vorig jaar verscheen, was er bijna geen krant of radio in ons land die er niet over schreef: “Het is misschien wel de beste Nederlandse podcast van 2019”, schreef Stan Putman in De Volkskrant. Wij kunnen hem in geen ongelijk geven, want wanneer Maarten Dallinga in alle openheid over zijn voormalige depressie en doodsgedachten spreekt, is het moeilijk om geen brok in de keel te krijgen. In Verstrikt worden gevoelens en emoties over zelfdoding op sublieme en soms hartverscheurende wijze onder woorden gebracht. Niet alleen vertelt Maarten zijn eigen verhaal, maar spreekt hij ook met mensen die nog altijd met dit soort suïcidale gedachten kampen of ooit hebben gekampt. Hij praat met hulpverleners en experts en zoekt nabestaanden op van mensen voor wie het leven onhoudbaar werd. Onbesproken zaken worden bespreekbaar gemaakt en de verhalen die je hoort, zetten je aan tot denken, al komen ze soms hard binnen. De harde waarheden die worden blootgelegd zijn precies wat deze podcast zo belangrijk maakt.


5. Toendra

Een relatief luchtige afsluiter na heel wat heftigheid: Toendra. Ik ga nu stiekem bekennen dat dit misschien wel een van mijn meest favoriete podcasts is. De serie bestaat uit 30 korte aflevering van hooguit 15 minuten waarin het woord wordt gegeven aan doodgewone mensen zoals jij en ik die hun zeer ongewone verhaal vertellen. Mini sprookjes voor volwassenen, zeg maar. Je zou je kunnen afvragen wat je in hemelsnaam in 15 minuten tijd kan overbrengen, maar voor de makers van Toendra is dat gesneden koek. Het is alsof je op een familieverjaardag bent en die ene oom met wie je je hele leven nog nooit een woord hebt gewisseld, plots zijn mond opentrekt en je het meest random verhaal vertelt dat je ooit hebt gehoord. Vertelde hij dat nou echt? Soms kom je wel eens een podcast tegen waarvan je na afloop baalt dat je hem al een keer beluisterd hebt. Toendra is daar zeker een van.




Ken jij ook een podcast die zeker niet onbeluisterd mag blijven? Laat een reactie achter op ons blog of stuur ons een berichtje via onze Instagram- of Facebookpagina.


Heb jij nood aan praten over zelfdoding? Je kunt 24 uur per dag terecht bij 113 Nederland: zelfmoordpreventie: 0900-0113 of 113.nl België: 1813 of zelfmoord1813.be




179 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page