top of page

Lockdown Minds: Mentale hulp in een game

Dat praten over je problemen soms moeilijk is, is geen geheim. Tijdens de coronacrisis zijn het aantal depressieve gevoelens bij 16- tot 24-jarigen verdrievoudigd! Bovendien weten de meeste jongeren niet hoe ze op een goede manier kunnen reageren op vrienden die het even niet meer zien zitten. Spelontwikkelaar gameWise wil daar een handje bij helpen. Ze ontwikkelden een game om jongeren te leren communiceren over mentale problemen. Zulke initiatieven zetten wij als kabaalmakers graag in de verf!

gameWise

Jongeren hebben er het laatste jaar een hobbelig parcours op zitten. 'Zoals iedereen zeker?' horen we menig boomer al typen. Natuurlijk, zoals iedereen! Maar wil dat zeggen dat niemand nog mag uitspreken dat die het moeilijk heeft? Nee. Praten over je gevoelens lucht op, maar veel mensen weten niet hoe het moet of blijven vaak met iets zitten, zeker in tijden van sociale isolatie. Daarom ontwikkelde gameWise een spel dat jongeren helpt om de coronacrisis mentaal het hoofd te bieden. Praten is eng en onbekend, terwijl gamen iets is wat jongeren kennen. Dat maakt de drempel heel wat lager. We spraken met Marjolein, een van de makers van het spel. Hoe zij de game zou omschrijven in drie woorden? Helpen. Praten. Versterken.


Virtueel kot

Het spel heeft, met wat fantasie, een klein beetje Sims vibes (we like it). Wanneer je de game opstart, kruip je in de rol van de nieuweling in een huis met zes andere jongeren. Precies op dat moment gaat er een nationale lockdown in en vorm je als het ware een bubbel met je kotgenoten. Sounds familiar? Door middel van gesprekken en minigames leer je je huisgenoten beter kennen en ontdek je waar ze mee zitten. Tegelijkertijd ondersteunen zij jou ook.


“Het gaf me het gevoel dat ik niet de enige ben met problemen.”

Je virtuele kotgenoten praten over dingen als agressie, donkere gedachten, angst, sexting, eetstoornissen, ongewenste zwangerschap en verslaving. Omdat daar wel een paar heftige zaken tussen zitten, krijg je op voorhand een trigger warning. Zet die dus zeker aan als je weet dat je getriggerd wordt door bepaalde onderwerpen!


Gamewise

Jongeren en hulpverlening

Om het spel te maken werkten de ontwikkelaars samen met jeugdhulporganisaties, maar ook met jongeren zelf. "Het spel is bijna volledig gebaseerd op wat zij ons vertelden", duidt Marjolein. “Bij jeugdwerkers ging het vooral over het digitaliseren van hun methodieken: Hoe kun je een spel inzetten om met jongeren te praten? Hoe breng je bepaalde thema’s aan zonder te moeten zeggen: ‘En nu gaan we praten over dit onderwerp’?"


"Via een spel wordt de drempel om te communiceren enorm verlaagd. De game wordt dan juist de aanleiding om over een bepaald thema te kunnen praten. Daarnaast haalden we inspiratie uit de methodes die experten zelf gebruiken tijdens therapiesessies: Wat heb je nodig om met jongeren aan de slag te gaan rond zulke thema’s? Zo integreerden we bijvoorbeeld bepaalde kaarten om te werken rond agressie. Daar hebben we een volledige digitale versie van gemaakt."


“Het is oké om je kak te voelen, want soms is het gewoon kak.”

De makers werkten tijdens de ontwikkeling van het spel ook samen met jongeren uit de bijzondere jeugdzorg. Van hen kregen ze feedback als: "Het mag echt wel heftig zijn. Wij worden in ons leven geconfronteerd met zware thema’s, dus dat kan er zeker inzitten." Jongeren gaven vooral aan dat ze het spel niet te veel moesten verbloemen. Ook op vlak van taalgebruik leerden de makers veel van hen. Zo zegt een van de personages in het spel: "Het is oké om je kak te voelen, want soms is het gewoon kak."


Marjolein: "Zoiets hoor je jongeren echt zeggen en dat maakt het heel herkenbaar. Bovendien kozen we er bewust voor om te werken met dialogen waarbij je kan kiezen tussen bepaalde reacties. Op die manier leer je als vriend ook om te gaan met problemen van anderen. Welke reacties werken en welke niet? Dat leer je in dit spel."


“Ik wist niet dat er zoveel organisaties bestaan die me kunnen helpen.”

In dit spel leer je spelenderwijs over verschillende problemen waarin je jezelf zou kunnen herkennen. Zo is er ook een prikbord waar je snel en gemakkelijk de juiste professionele hulpverleningsorganisaties kunt vinden. Zeker de moeite waard om te bekijken!



Het spel werd al aangereikt in scholen en jeugdorganisaties, maar je kunt het ook gewoon thuis spelen op de website van gameWise. Daar kun je snel een account aanmaken met je e-mail adres (geen zorgen, je blijft anoniem). Je vindt de game ook in de Google Playstore.

Laat ons en gameWise vooral weten wat je ervan vindt!


Hieronder kun je de trailer bekijken:


Volg jij Mentaal Kabaal al op Facebook en Instagram?





Recent Posts

See All
bottom of page