top of page
Fien Adriaens

Onze mentale gezondheid roept luidkeels: “music maestro!”

Ga jij jezelf ook altijd een stuk beter voelen van het luisteren naar jouw favoriete muziek? Luister jij na een stressvolle werkdag naar klassieke muziek om tot rust te komen? Dan hebben wij je wat te vertellen: die effecten zijn alles behalve placebo. Muziek kan er namelijk voor zorgen dat onze hersenen bepaalde stofjes afgeven die ons vervolgens bepaalde emoties laten ervaren. Of hoe onder andere Queen en Mozart zomaar even onze mood kunnen bepalen...

Pinterest

Dat blijkt onder andere uit een survey van de AARP (vroeger de American Association of Retired Persons genoemd) met meer dan 3,000 volwassenen. Daaruit kwam naar voren dat het luisteren naar muziek, ofwel actief ofwel op de achtergrond terwijl je bezig bent met wat anders, een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid. Een studie uit 2017 toonde zo ook aan dat muziek, in combinatie met andere therapie, kan helpen om depressieve gevoelens en anxiety te verminderen bij mensen die lijden aan OCD (obsessieve compulsieve stoornis).


In het rapport worden enkele consensus statements aangenomen. Zo wordt er beweerd dat muziek een krachtig iets is dat je brein stimuleert. Muziek zorgt er namelijk voor dat bepaalde delen van het brein gaan samenwerken en zorgt bovendien voor het vrijgeven van bepaalde stoffen in onze hersenen, zoals oxytocine (het knuffelhormoon) en dopamine (het gelukshormoon). Daarnaast helpt muziek ook om ons specifieke dingen te laten herinneren. Bedenk maar eens hoe gelukkig je je voelt bij het horen van je openingsdans of bij het horen van dat ene nummer dat je meteen terugbrengt naar de festivalweide waar je enkele jaren geleden de voeten van je lijf danste.

Pinterest

Naast bevindingen omvat het rapport ook aanbevelingen voor individuen. Zo wordt er geadviseerd om muziek op actieve wijze in je leven te brengen en ook om te dansen of mee te zingen, aangezien beide stressreducive werken. Daarnaast raadt het de creatievelingen onder ons ook aan om zelf muziek te maken of om een muziekgroep te joinen. En ten laatste voor de Spotify recyclers: probeer eens wat nieuwe muziek te luisteren. We weten dat je comfortzone wel heel erg comfortabel is, maar het ontdekken van nieuwe muziek brengt ook een nieuw gevoel van plezier met zich mee, waardoor je je dus vervolgens weer gelukkiger gaat voelen.


Aangezien muziek een bewezen invloed heeft op mentale gezondheid is ook muziektherapie tegenwoordig hot topic. Bij dit soort therapie staat muziek vanzelfsprekend centraal: je luistert samen met je therapeut naar nummers of gaat soms zelf muziek componeren. Belangrijke side note is ook dat je helemaal niet muzikaal hoeft te zijn voor deze vorm van therapie: muziektherapie is voor iedereen en werkt bij jong en oud.

Pinterest

Voor de pragmatici onder ons definieerde professor Jacob Jolij, gespecialiseerd in cognitieve neurowetenschap, een formule die bepaalt of een liedje je daadwerkelijk blij kan maken -afhankelijk van de woorden in het nummer, de beats per minuut en de toonhoogte van het nummer. Aan de hand van deze formule stelde hij een afspeellijst van 10 nummers samen die jouw mood naar een hoger niveau zou moeten tillen. Om het jullie even makkelijk te maken, goten wij de nummers alvast in een Youtube playlist.


Na al deze informatie rest er ons niet veel meer om te zeggen, enkel dit: zet die JBL-box maar even op maximaal volume, haal je danspasjes uit de kast en waarschuw je buren even voor de mogelijke geluidsoverlast. En daarna? Zingen, dansen en genieten maar!



Wil jij meer informatie over wat er precies gebeurt in je brein bij het luisteren naar muziek? Professor Erik Scherder legt het hieronder nog even uitgebreid voor je uit:


37 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page